Home / Без категория / Ефективни методи за облекчаване на гръбначната болка

Ефективни методи за облекчаване на гръбначната болка

Болките в гърба и кръста са преобладаващ проблем на нашето съвремие. Около 75-80% от населението поне веднъж в живота си са страдали от болки в гърба. Когато усетим болка или дискомфорт в гърба или кръста, трябва да предприемем мерки. Ако симптомите на болка не отшумеят до 4 седмици, обърнете се към ортопед или физиотерапевт.

Какво причинява болките в гърба и кръста?

Едни от главните причинители на болка в гръбначния стълб ни са продължителното седене на едно място, честото вдигане на тежки предмети и напредналата възраст. Съществуват редица методи за облекчение на болката: медикаменти, ортопедични колани, коригиращи стелки, оперативни методи. Предприемането на операция обаче трябва да се предприема в краен случай, ако страдате от сериозен проблем и само след като сте изпробвали всички методи без резултат.

Как да ги предотвратим?

Превенция на болката е ключова стъпка. Необходимо е да действаме навреме, за да не допуснем влошаване на проблема ни. Ето какво да направим:

1.Да стоим изправени

Тове е може би едно от нещата, за което повечето от нас забравят да правят в ежедневието си. Изправената позиция на тялото е изключително важна докато вървим, стоим или седим. Прегърбването пречи на гръбнака ни да поддържа тежеста ни ефективно. Особено важно е при вдигане на тежък предмет да държим гръбнака и врата си максимално изправени в една линия, коленете леко присвити и да не правим резки движения. Трябва да държим предмета близо до тялото си.Така ще избегнем риска от травми и усуквания на гърба.

2.Да се раздвижим

Някои йога упражнения например са отлични при болки в гърба. Други благоприятни за гърба спортове са такива, които включват леки движения, които не оказват напрежение върху тялото.Такива са например джогинга, плуването, ходенето намаляват болката и засилват процеса по въстановяване. Слабата мускулатура на корема и кръста е предпоставка за поява на напрежение и болка в гърба. Затова и е необходимо да правим редовно упражнения, за да укрепим мускулите си и да имаме здрав и гъвкав ръбнак.

3.Да носим чантата си правилно

Ако често ни се налага да носим тежки чанти на рамо, трябва да редуваме раменете. Най-добрият начин да носим чанта е преметна през едното рамо като пощтальон.

4.Да спрем да пушим

Пушенето намалява достъпа на кислород до редица тъкани в тялото, в това число и гръбнака, до който така или иначе достъпът на кислород е ограничен. Тютюнопушенето е също така рисков фактор за поява на остеопороза, стеноза или други проблеми с костите.

5.Да висим с главата надолу  

Инверсионната терапия (висенето с главата надолу) оказва благоприятен ефект върху болките в гръбнака и кръста. Можем да висим безопасно с главата надолу у дома с помощта на инверсни лежанки от LejankiBG. Инверсната лежанка е иновативен уред, който оказва доказано благоприятен ефект върху гръбначната болка и предотвратява развитието на по-сериозни гръбначни проблеми. Само 5-7 минути дневно упражнения с нея намаляват напрежението и болката в гърба и кръста. Също така употребата на инверсна лежанка подобрява гъвкавостта на гръбнака и регенерира дисковете.

 

6.Да инвестираме в нов матрак

Матракът на който спим също оказва влияние върху гръбнака ни. На коя страна ставаме от сън също е от значение. Повечето хора стават от леглото като първо се изправят в седнала позиция, което не е препоръчително при болки в гръбнака. Когато се събудите от сън, претърколете се до края на леглото, поставете си коленете на ръба и с помощта на едната ръка изправете тялото си, докато краката ви не докоснат пода.

 

 

About svetla

Check Also

Какви са предимствата на ъгловата кухня?

Какви са предимствата на ъгловата кухня?

Изискванията към съвременната кухня стават все по-високи. Тя трябва да има красив дизайн, висококачествена изработка, ...