Home / Без категория / Ефективни методи за облекчаване на гръбначната болка

Ефективни методи за облекчаване на гръбначната болка

Болките в гърба и кръста са преобладаващ проблем на нашето съвремие. Около 75-80% от населението поне веднъж в живота си са страдали от болки в гърба. Когато усетим болка или дискомфорт в гърба или кръста, трябва да предприемем мерки. Ако симптомите на болка не отшумеят до 4 седмици, обърнете се към ортопед или физиотерапевт.

Какво причинява болките в гърба и кръста?

Едни от главните причинители на болка в гръбначния стълб ни са продължителното седене на едно място, честото вдигане на тежки предмети и напредналата възраст. Съществуват редица методи за облекчение на болката: медикаменти, ортопедични колани, коригиращи стелки, оперативни методи. Предприемането на операция обаче трябва да се предприема в краен случай, ако страдате от сериозен проблем и само след като сте изпробвали всички методи без резултат.

Как да ги предотвратим?

Превенция на болката е ключова стъпка. Необходимо е да действаме навреме, за да не допуснем влошаване на проблема ни. Ето какво да направим:

1.Да стоим изправени

Тове е може би едно от нещата, за което повечето от нас забравят да правят в ежедневието си. Изправената позиция на тялото е изключително важна докато вървим, стоим или седим. Прегърбването пречи на гръбнака ни да поддържа тежеста ни ефективно. Особено важно е при вдигане на тежък предмет да държим гръбнака и врата си максимално изправени в една линия, коленете леко присвити и да не правим резки движения. Трябва да държим предмета близо до тялото си.Така ще избегнем риска от травми и усуквания на гърба.

2.Да се раздвижим

Някои йога упражнения например са отлични при болки в гърба. Други благоприятни за гърба спортове са такива, които включват леки движения, които не оказват напрежение върху тялото.Такива са например джогинга, плуването, ходенето намаляват болката и засилват процеса по въстановяване. Слабата мускулатура на корема и кръста е предпоставка за поява на напрежение и болка в гърба. Затова и е необходимо да правим редовно упражнения, за да укрепим мускулите си и да имаме здрав и гъвкав ръбнак.

3.Да носим чантата си правилно

Ако често ни се налага да носим тежки чанти на рамо, трябва да редуваме раменете. Най-добрият начин да носим чанта е преметна през едното рамо като пощтальон.

4.Да спрем да пушим

Пушенето намалява достъпа на кислород до редица тъкани в тялото, в това число и гръбнака, до който така или иначе достъпът на кислород е ограничен. Тютюнопушенето е също така рисков фактор за поява на остеопороза, стеноза или други проблеми с костите.

5.Да висим с главата надолу  

Инверсионната терапия (висенето с главата надолу) оказва благоприятен ефект върху болките в гръбнака и кръста. Можем да висим безопасно с главата надолу у дома с помощта на инверсни лежанки от LejankiBG. Инверсната лежанка е иновативен уред, който оказва доказано благоприятен ефект върху гръбначната болка и предотвратява развитието на по-сериозни гръбначни проблеми. Само 5-7 минути дневно упражнения с нея намаляват напрежението и болката в гърба и кръста. Също така употребата на инверсна лежанка подобрява гъвкавостта на гръбнака и регенерира дисковете.

 

6.Да инвестираме в нов матрак

Матракът на който спим също оказва влияние върху гръбнака ни. На коя страна ставаме от сън също е от значение. Повечето хора стават от леглото като първо се изправят в седнала позиция, което не е препоръчително при болки в гръбнака. Когато се събудите от сън, претърколете се до края на леглото, поставете си коленете на ръба и с помощта на едната ръка изправете тялото си, докато краката ви не докоснат пода.

 

 

About svetla

Check Also

Покупка на жилище – ново или старо строителство?

Всеки, който е решил да закупи собствено жилище се изправя пред въпроса на какво да ...

Leave a Reply