Home / Новини / 7 вдъхновяващи парфюмни нотки за истински свежо лято

7 вдъхновяващи парфюмни нотки за истински свежо лято

Тези ухания са обожавани от парфюмеристите и моментално ще ви настроят на лятна вълна

7 вдъхновяващи парфюмни нотки за истински свежо лято

Освен страхотното време и доброто настроение, едно от най-хубавите неща на настоящия сезон са искрящите летни аромати. Те създават усещане за истинска свобода и носят уханието на някои от най-обичаните нотки в съвременната парфюмерия.

Независимо дали предпочитате свежи флорални ухания или дървесни парфюми с пикантни акорди, летните аромати предлагат огромно разнообразие от нотки, сред които да откриете перфектните за своя стил. В тази статия ще научите повече за 7 от най-предпочитаните парфюмни нотки, които ще ви заредят с летни емоции:

1. Жасмин

Жасминът е една от любимите нотки на световните парфюмеристи. Неговият богат, опияняващ аромат, служи за вдъхновение на редица емблематични дамски и мъжки парфюми. Нежното, чувствено ухание придава на парфюма впечатляваща лекота и елегантност. 

Жасминът се съчетава прекрасно с други флорални нотки като иланг-иланг, роза, бели цветя. Дървесните акценти, като например сандалово дърво, балансират екзотичния му аромат и придават хармония на композицията. Съществуват различни сортове жасмин, които намират своето място в селективната парфюмерия. Арабският жасмин се отличава с по-сладък и наситен аромат, който редовно присъства в състава на ориенталските парфюми.

2. Портокалов цвят

Известно още като нероли, това етерично масло се добива от белите цветове на портокаловите дръвчета. То има блестящ флорален аромат с характерни горчиви и зелени нотки. Благодарение на своя контрастен аромат портокаловият цвят често се използва във връхните нотки на летните парфюми. 

Той придава на аромата изключителна флорална свежест и искряща енергия. Затова парфюмите с ухание на портокалови цветчета са предпочитани през горещите летни месеци.

7 вдъхновяващи парфюмни нотки за истински свежо лято

3. Роза

Пищният аромат на розов цвят има силата да се откроява ярко сред всички останали парфюмни нотки. Цялата композиция на парфюма може да бъде изградена от сложния, богат аромат на розата, без да е необходимо да се добавя нищо друго. Неслучайно розата се смята за Кралицата на цветята – тя придава на парфюма неподражаем характер и завладяващо очарование.

Въпреки, че розата традиционно се смята за съставка на дамските аромати, тя се използва успешно и в луксозната парфюмерия за мъже. Нейният деликатен, фин аромат превръща всяко ухание в истинска класика. Ако се колебаете в избора си на летен аромат, няма да сгрешите с класическите нотки розов цвят.

4. Цитруси

Лекотата и кристалната свежест на цитрусовите аромати ги нарежда сред най-популярните нотки в летните парфюми. Заради своята динамика и универсалност цитрусите присъстват в много дамски, мъжки и унисекс аромати. 

Тази категория включва уханието на цитрусови плодове като портокал, мандарина, лимон, лайм, бергамот, грейпфрут и др. Съчетават се изключително добре с почти всички други нотки, като флорални, дървесни, билкови и пикантни. 

Цитрусовите парфюми създават неповторимо усещане за чистота и прохлада, което подхожда на летния сезон. Тяхната лекота и изящество ги правят подходящи за носене както през деня, така и вечер, или при специален повод.

5. Кедър

Маслото от кедър се характеризира с плътен и мек дървесен аромат. Неговите качества са оценени още в древността – кедровото масло е една от най-старите съставки, използвани в парфюмерията. 

Отличителната тъмна, леко пикантна следа на кедровите нотки, внася изключителна изисканост в парфюма. Комбинира се идеално както с флорални, така и с цитрусови ухания, и придава дълбочина и наситеност на композицията. Затова уханието на кедър се среща най-често в основата на аромата. Дървесните нотки кедър могат да бъдат усетени в някои от най-добрите летни дамски и мъжки парфюми.

6. Мирабела

Ароматът на слива Мирабела притежава разкошна плодова нотка със свежо ухание и неподправена сладост. Нейният плодово-цветен аромат се отличава с леки тръпчиви нюанси, които правят уханието ѝ още по-пъстро. 

Тази съставка е рядка и по-характерна за нишовите аромати и луксозната парфюмерия. Затова нейното присъствие добавя уникален елемент към парфюмната композиция. Най-често се включва във връхните или средните нотки на парфюмите, като им придава сочни нюанси и истинско изящество. 

Лятото е сезонът на изобилието и свежите зрели плодове. Нотките Мирабела в парфюмите на Chloe символизират това богатство на вкусове и съхраняват спомена от незабравимите летни приключения.  

7. Давана

Още една впечатляваща парфюмна нотка, която вдъхновява за нови летни изживявания. Давана е благоуханна билка с изключително комплексен ароматен профил. Нейният плодово-билков аромат е обогатен с леки балсамови и земни нюанси. Уханието на даваната има способността да се адаптира към уникалната химия на човешката кожа – затова ухае различно в зависимост от това кой я носи. 

Нотки давана могат да бъдат открити в някои от най-култовите дамски парфюми на пазара. Обичайно се съчетава с флорални или дървесни съставки като балансира парфюма и му придава топлина и чувственост.

Това лято си позволете да експериментирате с неочаквани ароматни комбинации и смели парфюмни нотки. Без съмнение, сред тях ще откриете онези, който пасват най-добре на вашата индивидуалност, и ще се вдъхновите за едно наистина незабравимо лято!

Източник на изображенията : Freepik

About plami

Check Also

Грижа за кожата с Garnier: Как да изберем подходящия продукт за нашите нужди

Грижа за кожата с Garnier: Как да изберем подходящия продукт за нашите нужди

Стресът, замърсената околна среда и натовареното ежедневие оказват влияние върху косата и кожата на лицето ...