Home / Новини / 7 факта за гумите, които ще ви впечатлят и изненадат

7 факта за гумите, които ще ви впечатлят и изненадат

Има теми, за които рядко се отделя време и една такава са гумите. Да, точно за тези компоненти, които всекидневно използваме и без които автомобилът ни ще е просто красива купчина метал става дума.

За да поправим тази откровена несправедливост се разровихме из книгите и събрахме няколко интересни и малко познати факти за автомобилните гуми, които надяваме се ще ви изненадат и впечатлят.

7 факта за гумите, които ще ви впечатлят и изненадат

Източник на изображение: freepik.com

7 факта за гумите, които ще ви изумят

Гумите съществуват благодарение на една триколка

През 1887 година шотландец на име Джон Бойд Дънлоп решава да подобри триколката на малкия си син. За да го направи той поставя около колелата парчета гума, които пълни с въздух.

Целта на тази модификация била да се добави комфорт, да се увеличи скоростта, която може да развива триколката, да се намали шума и най-вече да се увеличи сцеплението с пътя.

Водещият световен производител на гуми е Lego

Признайте си, че се изненадахте. Но истината е, че ЛЕГО най-големият производител на гуми в света с повече от 318 милиона произведени единици за година.

След него се нареждат Bridgestone със 190 милиона гуми годишно, следвани от Michelin и Goodyear със 184 и 181 милиона гуми, произведени за година.

Цветните гуми за кратко са били хит през 60 – те

Днес може да изглежда странно, дори невероятно гумите да са с различен цвят от черния, но през 60 – те от Goodyear разработват и предлагат на пазара автомобилни гуми в различни цветове.

Иновацията имала за цел цветът на гумите да се хармонизира с цвета на автомобила и да подобрява видимостта на превозните средства при шофиране при лоши метеорологични условия.

За съжаление технологията не се е запазила дълго, тъй като цветните гуми се предлагали на висока цена, а и отвличали вниманието на шофьорите.

Най-големите гуми в света се произвеждат от Michelin

Може би си мислите, че става дума за някоя селскостопанска гума, но грешите. Всъщност, гигантските гуми са предназначени за специален, огромен самосвал.

Става дума за Caterpillar 797B – самосвал, който се използва за минни изкопи единствено в Австралия.

Гумите за него са произведени от Michelin,  размерите им са 59/80R63 и се помпат до 6,5 бара налягане.

Има гуми по-скъпи от колите на повечето от нас

Луксът никога не е евтин, нали? Това се отнася и за гумите. А като стана дума, най-скъпите гуми в момента са гумите Z.

Те са покрити с 24 – каратово злато и са инкрустирани с диаманти. Едва ли ще се изненадате като ви кажем, че са произведени в Дубай и комплектът струва 600 000 долара.

Преди да се появяват гумите Z, най-скъпи бяха гумите  Bugatti Veyron Super Sport на Michelin.

Те се предлагат за сумата от 42 000 долара за комплект и са специално разработени да бъдат изключително устойчиви на топлина и триене и да издържат на максималната скорост от 406 км/ч, която развива Bugatti Veyron.

Гумите се произвеждат от над 200 различни материала

Макар на пръв поглед да изглежда, че гумите не са кой знае колко сложен за производство артикул, всъщност те са не само високотехнологични, но и при производството им се слагат, освен основните каучукови материали и смеси и още над 200 материала, включително кобалт и титан.

7 факта за гумите, които ще ви впечатлят и изненадат

Източник на изображение: freepik.com

Гумите Mickey Thompson са създадени поради необходимост

През 1960 година автомобилният състезател Мики Томпсън се готви за състезание, когато осъзнава, че ако иска да счупи световния рекорд му трябват гуми, които да могат да поддържат максимална скорост от 500 mph.

Оказва се обаче, че такива гуми няма. Затова Мики се заема да проектира собствени гуми, които да отговарят на изискванията му.  И той наистина успява не само да проектира гумите, но да спечели световния рекорд за скорост.

Оттогава марката Mickey Thompson е сред лидерите в предлагането на високоефективни 4х4 гуми и гуми за офроуд и пистови състезания.

About plami

Check Also

Здраво сърце и след 50

Здраво сърце и след 50

Здравето на сърдечно-съдовата система е от първостепенно значение за благосъстоянието и качеството ни на живот. ...