Home / Новини / 5 хранителни добавки, които повишават ефективността на фитнес тренировките

5 хранителни добавки, които повишават ефективността на фитнес тренировките

Тренирате упорито в залата? Максималисти сте и искате да бъдете на 100%, за да черпите най-доброто от вашите фитнес тренировки? В такъв случай, хранителните добавки ще ви дадат точно онези последни проценти, за да оптимизирате тренировките и резултатите от тях. В днешната статия сме ви приготвили цели 5 хранителни добавки, които имат положителни ефекти и са подкрепени от науката като работещи. Без да ви държим в напрежение, представяме ви кои добавки са в топ 5 за всеки един сериозно трениращ човек.

5 хранителни добавки, които повишават ефективността на фитнес тренировките

Източник на изображение: pexels.com

  • Креатин

Най-универсалната добавка в света на фитнеса! Креатинът запълва нивата ви на креатин фосфат в мускулите, като по този начин прави по-лесен процеса по ресинтез на АТФ (аденозинтрифосфат) – основната молекула, която ви дава енергия. Когато тренирате с тежести, след като изпълните една серия, нивата ви на АТФ спадат до АДФ (аденозиндифосфат). Това засяга силата ви, затова трябва да починете добре, за да ги възстановите. Истината е, че дори и три минути почивка между сериите, може да възстанови до 80% от вашия АТФ. Именно тук идва ролята креатина. Той подпомага издръжливостта, ресинтеза на АТФ, като ви прави по-плътни и помага със силата. 

Много хора забелязват по-добри резултати и по-голяма сила при приема на креатин, като е важно да отбележим, че най-проучваната и работеща формула е креатин монохидрат. По стечение на обстоятелствата, той е и най-евтината формула, което го прави полезен и изгоден за всеки един трениращ, който иска да подобри представянето си в залата и да си гарантира мускулен растеж. За съжаление, повече формули на креатин не се разтварят добре и често, когато пиете креатина, усещате бучки, подобни на песъчинки. Точно затова е важно да заложите на качествената формула с патент CreaPure, която гарантира пълна разтворимост на креатина. Такъв е именно креатинът на ProofNutrition .

  • Цитрулин Малат

Почетното второ място се заема от една не толкова известна добавка. За сметка на това, тя също има множество ползи, затова е важно да научите за нея. Цитрулин малатът е прекурсор на аргинина – аминокиселината, която е отговорна за вашето напомпване по време на тренировка. Цитрулинът е форма, която се абсорбира по-добре, не причинява стомашен дискомфорт и най-вече – засилва вашето кръвообращение. Това води до по-добро напомпване и по-бързо достигане на хранителни вещества до мускулите.

Нещо друго, което не знаете за цитрулина, е, че той повишава вашата издръжливост и увеличава работния ви капацитет до отказа, тоест ако обикновено правите по 8 повторения до отказ с дадена тежест, ще ги увеличите на 10-12. Това е невероятен ефект, търсен от всеки трениращ в залата, който иска да подобри силовите си постижения. Голям бонус е и фактът, че цитрулинът спомага за по-бързото изчистване на лактатите, йоните и бутиратите (отпадните продукти от метаболитния стрес). По този начин увеличава капацитета ви и най-вече – може да подобри вашето възстановяване и да намали нивото на мускулната треска. Сами се досещате, че по-добро възстановяване, ще ви гарантира потенциално по-голям мускулен растеж. Дозата, която ще ви даде тези резултати е от 6 до 8 грама около час преди тренировка.

  • Суроватъчен протеин

Класика в жанра! Може ли да се сетите за някой бодибилдър или атлет, който да няма фотосесия с голяма туба суроватъчен протеин? Едва ли! Истината е, че протеинът на прах е най-добрият приятел на всеки трениращ. Има достатъчно протеин на доза, както и много аминокиселини, което ще ви помогне да стимулирате протеиновия си синтез и да поддържате в тялото си анаболна среда. Тя предразполага към мускулен растеж при правилни тренировки и достатъчен прием на протеин. 

Протеиновият шейк след тренировка се е превърнал в навик на всеки трениращ сериозно, тъй като той се усвоява сравнително бързо и снабдява тялото ви с така необходимите аминокиселини за мускулен растеж. Най-анаболната от тях е именно левцинът, затова искате протеин с висока доза BCAA, в това число левцин, в него. Протеинът на ProofNutrition има точно това предимство – цели 25гр. протеин на доза и 5,5гр. BCAA (верижно-разклонени аминокиселини).

  • Витамин D3

Силно подценяван витамин, който оптимизира хормоналното ви ниво и ви снабдява с повече енергия. От научната литература разполагаме с достатъчно данни, че приемът на витамин D3 може да помогне с представянето при атлети. За жалост, трудно може да набавим достатъчно от него само от слънцето и храната, затова е крайно препоръчително да се приема под формата на добавка. За да се усвоява добре е необходимо да се приема заедно с витамин К, затова препоръчваме да търсите такава формула хранителна добавка. Пример за такава е добавката на ProofNutrition витамин д3 и к2, която е създадена за максимално усвояване и ползи за организма.

  • Цинк цитрат

И на последно място, но не и по важност, идва един минерал с множество ползи за всеки трениращ. Цинкът оптимизира хормоналното ви ниво, като помага за възстановяването, подобрява съня ви и взима участие в множество функции на организма. От науката знаем, че специално за мъжете има допълнителни ползи, като повишава нивата на тестостерон при тези мъже, които са в долните граници. Най-добрите форми на цинк са цитрат, пиколинат и бисглицинат.

Цитираните горе добавки ще пренесат тренировките ви на следващото ниво. Инвестирайте в себе си още днес! Разгледайте продуктите на ProofNutrition .

About plami

Check Also

Кои са непознатите функционалности на интернет банкирането

Кои са непознатите функционалности на интернет банкирането

Често, когато повечето хора чуят за интернет банкиране, си представят просто правене на преводи. То ...