Home / Новини / 5 хранителни добавки, които повишават ефективността на фитнес тренировките

5 хранителни добавки, които повишават ефективността на фитнес тренировките

Тренирате упорито в залата? Максималисти сте и искате да бъдете на 100%, за да черпите най-доброто от вашите фитнес тренировки? В такъв случай, хранителните добавки ще ви дадат точно онези последни проценти, за да оптимизирате тренировките и резултатите от тях. В днешната статия сме ви приготвили цели 5 хранителни добавки, които имат положителни ефекти и са подкрепени от науката като работещи. Без да ви държим в напрежение, представяме ви кои добавки са в топ 5 за всеки един сериозно трениращ човек.

5 хранителни добавки, които повишават ефективността на фитнес тренировките

Източник на изображение: pexels.com

  • Креатин

Най-универсалната добавка в света на фитнеса! Креатинът запълва нивата ви на креатин фосфат в мускулите, като по този начин прави по-лесен процеса по ресинтез на АТФ (аденозинтрифосфат) – основната молекула, която ви дава енергия. Когато тренирате с тежести, след като изпълните една серия, нивата ви на АТФ спадат до АДФ (аденозиндифосфат). Това засяга силата ви, затова трябва да починете добре, за да ги възстановите. Истината е, че дори и три минути почивка между сериите, може да възстанови до 80% от вашия АТФ. Именно тук идва ролята креатина. Той подпомага издръжливостта, ресинтеза на АТФ, като ви прави по-плътни и помага със силата. 

Много хора забелязват по-добри резултати и по-голяма сила при приема на креатин, като е важно да отбележим, че най-проучваната и работеща формула е креатин монохидрат. По стечение на обстоятелствата, той е и най-евтината формула, което го прави полезен и изгоден за всеки един трениращ, който иска да подобри представянето си в залата и да си гарантира мускулен растеж. За съжаление, повече формули на креатин не се разтварят добре и често, когато пиете креатина, усещате бучки, подобни на песъчинки. Точно затова е важно да заложите на качествената формула с патент CreaPure, която гарантира пълна разтворимост на креатина. Такъв е именно креатинът на ProofNutrition .

  • Цитрулин Малат

Почетното второ място се заема от една не толкова известна добавка. За сметка на това, тя също има множество ползи, затова е важно да научите за нея. Цитрулин малатът е прекурсор на аргинина – аминокиселината, която е отговорна за вашето напомпване по време на тренировка. Цитрулинът е форма, която се абсорбира по-добре, не причинява стомашен дискомфорт и най-вече – засилва вашето кръвообращение. Това води до по-добро напомпване и по-бързо достигане на хранителни вещества до мускулите.

Нещо друго, което не знаете за цитрулина, е, че той повишава вашата издръжливост и увеличава работния ви капацитет до отказа, тоест ако обикновено правите по 8 повторения до отказ с дадена тежест, ще ги увеличите на 10-12. Това е невероятен ефект, търсен от всеки трениращ в залата, който иска да подобри силовите си постижения. Голям бонус е и фактът, че цитрулинът спомага за по-бързото изчистване на лактатите, йоните и бутиратите (отпадните продукти от метаболитния стрес). По този начин увеличава капацитета ви и най-вече – може да подобри вашето възстановяване и да намали нивото на мускулната треска. Сами се досещате, че по-добро възстановяване, ще ви гарантира потенциално по-голям мускулен растеж. Дозата, която ще ви даде тези резултати е от 6 до 8 грама около час преди тренировка.

  • Суроватъчен протеин

Класика в жанра! Може ли да се сетите за някой бодибилдър или атлет, който да няма фотосесия с голяма туба суроватъчен протеин? Едва ли! Истината е, че протеинът на прах е най-добрият приятел на всеки трениращ. Има достатъчно протеин на доза, както и много аминокиселини, което ще ви помогне да стимулирате протеиновия си синтез и да поддържате в тялото си анаболна среда. Тя предразполага към мускулен растеж при правилни тренировки и достатъчен прием на протеин. 

Протеиновият шейк след тренировка се е превърнал в навик на всеки трениращ сериозно, тъй като той се усвоява сравнително бързо и снабдява тялото ви с така необходимите аминокиселини за мускулен растеж. Най-анаболната от тях е именно левцинът, затова искате протеин с висока доза BCAA, в това число левцин, в него. Протеинът на ProofNutrition има точно това предимство – цели 25гр. протеин на доза и 5,5гр. BCAA (верижно-разклонени аминокиселини).

  • Витамин D3

Силно подценяван витамин, който оптимизира хормоналното ви ниво и ви снабдява с повече енергия. От научната литература разполагаме с достатъчно данни, че приемът на витамин D3 може да помогне с представянето при атлети. За жалост, трудно може да набавим достатъчно от него само от слънцето и храната, затова е крайно препоръчително да се приема под формата на добавка. За да се усвоява добре е необходимо да се приема заедно с витамин К, затова препоръчваме да търсите такава формула хранителна добавка. Пример за такава е добавката на ProofNutrition витамин д3 и к2, която е създадена за максимално усвояване и ползи за организма.

  • Цинк цитрат

И на последно място, но не и по важност, идва един минерал с множество ползи за всеки трениращ. Цинкът оптимизира хормоналното ви ниво, като помага за възстановяването, подобрява съня ви и взима участие в множество функции на организма. От науката знаем, че специално за мъжете има допълнителни ползи, като повишава нивата на тестостерон при тези мъже, които са в долните граници. Най-добрите форми на цинк са цитрат, пиколинат и бисглицинат.

Цитираните горе добавки ще пренесат тренировките ви на следващото ниво. Инвестирайте в себе си още днес! Разгледайте продуктите на ProofNutrition .

About plami

Check Also

Защо да изберем почивка в планината през лятото?

Защо да изберем почивка в планината през лятото?

Планината е идеалното място за релаксираща почивка в горещите летни дни. Най-предпочитаният зимен курорт у ...