Home / Новини / 4 ястия от швейцарската кухня, които непременно трябва да опитате

4 ястия от швейцарската кухня, които непременно трябва да опитате

Обичате италианската, френската, азиатската, сръбската кухня, но никога до сега не сте опитвали нещо типично швейцарско? Или мислите, че Швейцария няма с какво толкова да ви изненада в кулинарно отношение, освен със сиренето и шоколада си?

Е, ако наистина смятате, че алпийската кухня не е нищо особено, веднага ще ви оборим, като ви представим някой от най-популярните швейцарски ястия, които отдавна са преминали границите на страната и са се превърнали в нейна емблема.

Фондю

Няма как да не започнем с най-популярното в света традиционно швейцарско ястие, което носи наслада на всички сетива.

Алпийското ястие се приготвя от няколко вида твърди сирена (най-често Грюер и Ементал) и кирш (черешова ракия). Сирената се нарязват на купчета, поставят се в специален съд (какелон) и се нагряват до определена температура.

Ястието се консумира топло и направо от съда (какелона), в който се е приготвяло. Просто набождате парчета хляб на дълга вилица, топвате хлебчето в разтопеното сирене и се наслаждавате максимално на невероятната експлозия от вкусове.

Иска ли ви се вече да опитате фондю? Не е нужно да ходите чак до Швейцария, а само да посетите един от най-добрите ресторанти в Банско, в който предлагат алпийска кухня.

Фондю е типично зимно ястие, което се хапва в компания и е перфектният завършек на деня, след като цял ден сте се спускали по белите писти.

Rösti

Дълги години това ястие се е поднасяло на закуска в Швейцария, но днес е една от най-популярните антипасти, които можете да опитате. Това ястие представлява най-грубо казано картофена палачинка, в която се добавят сирене, бекон, ароматни подправки, лук. Картофите се варят и настъргват, добавят се останалите продукти (също настъргани) и всичко се обърква добре. От т. нар. картофено тесто се оформят малки палачинки, които се пържат в сгорещена мазнина.

В ресторантите в Банско, в които предлагат швейцарска кухня можете да опитате Rösti по оригинална рецепта. А ако докато си хапвате антипастата се подкрепите с чаша хубаво швейцарско вино или черешова ракия, вечерта ви ще стане още по-прекрасна.

Братвурст

Братвурст на скара е едно от най-любимите ястия в швейцарските кантони в близост до Германия. Ястието е толкова семпло и вкусно, че ако опитате поне веднъж Братвурст приготвен по швейцарска рецепта, ще продължите да го хапвате само така.

В Швейцария произвеждат много видове колбаси, но малките наденички наречени Братвурст са идеални за скара. Тайната на вкусните наденички се крие в това, че преди да се „метнат” на скарата се потапят в бира или бульон, което им придава уникален вкус.

Сервират се топли, с горица и се хапват направо с ръце.

Раклет

Представяме ви още едно ястие с главен герой сирене, което е също толкова семпло като начин на приготвяне и точно толкова вкусно, колкото и фондю.

Традиционното швейцарско ястие носи името на сиренето, от което най-често се приготвя. Raclette Vallesano е сирене, което се произвежда основно в кантон Вале и което притежава идеалната форма и вкусови качества за приготвяне на това страхотно ястие.

Има легенди, според които през 1574 г. един лозар от кантон Вале на име Леон бил изненадан от снежна буря и не могъл да се прибере в дома си. В себе си носел само сирене, вино и хляб, но имал нужда от топла храна, която да го затопли. Затова запалил огън и поставил сиренето наблизо, за да се разтопи, а когато вътрешната му част се разтопила го изстъргал с ножа си върху хляба и така се нахранил.

Днес Раклет е едно от най-популярните швейцарски ястия, а още по-хубавото е, че можете да си го приготвите сами, ако посетите един от най-добрите ресторанти в Банско – Fondue.bg .

Как се приготвя La Raclette?

На всяка маса има поставена каменна плоча, върху която поставяте парчетата Раклет. Загрявате сиренето го желаната температура (кората трябва да остане твърда, а вътрешността разтопена), след което просто изстъргване разтопеното сирене и го изсипвате върху предварително приготвените в отделна чиния варени картофи, нарязан колбас или зеленчуци.

 

About Borislav Arapchev

Tech Editor

Check Also

Защо да изберем почивка в планината през лятото?

Защо да изберем почивка в планината през лятото?

Планината е идеалното място за релаксираща почивка в горещите летни дни. Най-предпочитаният зимен курорт у ...