Home / Новини / 4 ястия от швейцарската кухня, които непременно трябва да опитате

4 ястия от швейцарската кухня, които непременно трябва да опитате

Обичате италианската, френската, азиатската, сръбската кухня, но никога до сега не сте опитвали нещо типично швейцарско? Или мислите, че Швейцария няма с какво толкова да ви изненада в кулинарно отношение, освен със сиренето и шоколада си?

Е, ако наистина смятате, че алпийската кухня не е нищо особено, веднага ще ви оборим, като ви представим някой от най-популярните швейцарски ястия, които отдавна са преминали границите на страната и са се превърнали в нейна емблема.

Фондю

Няма как да не започнем с най-популярното в света традиционно швейцарско ястие, което носи наслада на всички сетива.

Алпийското ястие се приготвя от няколко вида твърди сирена (най-често Грюер и Ементал) и кирш (черешова ракия). Сирената се нарязват на купчета, поставят се в специален съд (какелон) и се нагряват до определена температура.

Ястието се консумира топло и направо от съда (какелона), в който се е приготвяло. Просто набождате парчета хляб на дълга вилица, топвате хлебчето в разтопеното сирене и се наслаждавате максимално на невероятната експлозия от вкусове.

Иска ли ви се вече да опитате фондю? Не е нужно да ходите чак до Швейцария, а само да посетите един от най-добрите ресторанти в Банско, в който предлагат алпийска кухня.

Фондю е типично зимно ястие, което се хапва в компания и е перфектният завършек на деня, след като цял ден сте се спускали по белите писти.

Rösti

Дълги години това ястие се е поднасяло на закуска в Швейцария, но днес е една от най-популярните антипасти, които можете да опитате. Това ястие представлява най-грубо казано картофена палачинка, в която се добавят сирене, бекон, ароматни подправки, лук. Картофите се варят и настъргват, добавят се останалите продукти (също настъргани) и всичко се обърква добре. От т. нар. картофено тесто се оформят малки палачинки, които се пържат в сгорещена мазнина.

В ресторантите в Банско, в които предлагат швейцарска кухня можете да опитате Rösti по оригинална рецепта. А ако докато си хапвате антипастата се подкрепите с чаша хубаво швейцарско вино или черешова ракия, вечерта ви ще стане още по-прекрасна.

Братвурст

Братвурст на скара е едно от най-любимите ястия в швейцарските кантони в близост до Германия. Ястието е толкова семпло и вкусно, че ако опитате поне веднъж Братвурст приготвен по швейцарска рецепта, ще продължите да го хапвате само така.

В Швейцария произвеждат много видове колбаси, но малките наденички наречени Братвурст са идеални за скара. Тайната на вкусните наденички се крие в това, че преди да се „метнат” на скарата се потапят в бира или бульон, което им придава уникален вкус.

Сервират се топли, с горица и се хапват направо с ръце.

Раклет

Представяме ви още едно ястие с главен герой сирене, което е също толкова семпло като начин на приготвяне и точно толкова вкусно, колкото и фондю.

Традиционното швейцарско ястие носи името на сиренето, от което най-често се приготвя. Raclette Vallesano е сирене, което се произвежда основно в кантон Вале и което притежава идеалната форма и вкусови качества за приготвяне на това страхотно ястие.

Има легенди, според които през 1574 г. един лозар от кантон Вале на име Леон бил изненадан от снежна буря и не могъл да се прибере в дома си. В себе си носел само сирене, вино и хляб, но имал нужда от топла храна, която да го затопли. Затова запалил огън и поставил сиренето наблизо, за да се разтопи, а когато вътрешната му част се разтопила го изстъргал с ножа си върху хляба и така се нахранил.

Днес Раклет е едно от най-популярните швейцарски ястия, а още по-хубавото е, че можете да си го приготвите сами, ако посетите един от най-добрите ресторанти в Банско – Fondue.bg .

Как се приготвя La Raclette?

На всяка маса има поставена каменна плоча, върху която поставяте парчетата Раклет. Загрявате сиренето го желаната температура (кората трябва да остане твърда, а вътрешността разтопена), след което просто изстъргване разтопеното сирене и го изсипвате върху предварително приготвените в отделна чиния варени картофи, нарязан колбас или зеленчуци.

 

About Borislav Arapchev

Tech Editor

Check Also

Кои са непознатите функционалности на интернет банкирането

Кои са непознатите функционалности на интернет банкирането

Често, когато повечето хора чуят за интернет банкиране, си представят просто правене на преводи. То ...